luni, 16 noiembrie 2009

Taximetristii clujeni, picati de pe Marte

Eu, SuperJa, desi iubesc toti soferii de 35 pe care îi consider oameni "meseriasi", ma declar complet împotriva taximetristilor. De fapt, nu eu nu-i plac... ci ei nu ma plac. Motiv pentru care stapâna mea, prefera sa mergem 7 km pe jos, decât cu taxi, în zilele mai speciale. Citind printre ciornele ei, am remarcat, însa, ca nici ei nu-i plac toti taximetristii :). Dar, hai sa vedem mai exact ce-am gasit scris...
----------------------------------------------------------------------------------
Ati vazut vreodata scena în care pisica ”adevarata” porneste la vânatoare de soareci? Cei care au vazut, stiu ca treaba cu soarecele drept papica e doar ceva auxiliar, în fapt toata smecheria consta în distractia obtinuta.

Pasul 1: pândeste soarecele atent. Auzul si vazul joaca un rol foarte important.
Pasul 2: cand sansele de prindere in capcana sunt sigure, tâsneste la atac. Pentru asta are o strategie bine gândita. Nu se grabeste niciodata.
Pasul 3: musca putin din shoarec, dar îl lasa viu! Dupa care începe distractia. Soarecul ametit, devine jucaria miscatoare pentru pisica. Si dai… doua labute stânga... doua la dreapta. Arunca soarecele în sus, îl prinde, face tumbe cu soricelul între labute… etc. deci e un spectacol de zile mari. Unii ar zice ca e un spectacol crud. Ma rog, e doar un joc de supravietuire si selectie naturala. Sa nu uitam ca pisicile (mai ales cele moderne de azi) lasa shoarecul în libertate dupa ce s-au plictisit de joaca.

Bine, bine o sa va întrebati probabil… care e legatura între pisica si taximetristi? Dar între taximetristi si planeta Marte? Ei bine este. Fiindca m-am plictisit când intru în taxi sa torn pe nerasuflate poezia, care mi-am facut-o legata de adresa. Mi-am zis: "- Pâna aici!" Ca urmare, mai nou, ma urc în taxi, ma asez cuminte pe scaunul din spate, pe diagonala soferului pentru o vizibilitate mai buna si zic linistita adresa … dupa care liniste. Cum în ultima perioada a trebuit sa merg mult cu taxiurile, pot sa zic ca m-am distrat copios pe aceasta tema. Am vazut toate reactiile posibile. Am trait pe pielea mea, satisfactia pisicii prin tot scenariul care-l aplica.

Marea majoritate a soferilor – la auzul adresei, au o tresarire... dau sa pornesca de pe loc si se si opresc. Nu stiu nici în ce parte tre’ sa mearga, spre stg!?!? sau spre dreapta!?!? Am realizat ca as putea scrie o carte doar din reactiile oamenilor la auzul adresei... totusi am sa ma rezum la câteva din cazurile care mi-au ramas în minte.

Unul din ei, când a auzit locatia, si-a scos harta (aparent mica, initial :)) si când a început s-o desfasoare era ditamai cearshaful de 2 mp :D. L-am ajutat sa-si întinda cearceaful…:D :D :D Mi s-a parut distractiv. Dupa 5 min. de studiu a gasit strada… am pornit.

Altul, mai evoluat, avea GPS-ul instalat. A tastat adresa si s-a pornit. Am salutat initiativa cu voce tare, iar el mi-a taiat-o scurt zicându-mi ca nu-i de treaba GPS-ul, ca nu stie noile sensuri unice din Cluj. Suna ceva de genul, okay posmagi, posmagi cu GPS-ul asta… da de ce nu-s muieti posmagii?
:)
În alta dimineata, dau de un tânar cu simtul umorului, caci; enunt sperietoarea de adresa, iar tipul se întoarce catre mine, ma priveste drept în ochi si-mi zice vadit sincer: "- Apoi cu adresa asta cred ca i-ati pus jos pe toti!":D :D :DRâd în hohote, râde si el. L-am iertat si l-am luminat instant. Asta era din categoria de tineri dezghetati. Ca urmare pe drum am avut cu cine vorbi, vrute si nevrute. O placere…

Altul, tipul omului nesimtit. Urc în centru, aveam si un bagaj maricel. Nu sare sa dea o mâna de ajutor. Ma gândesc, taran prost. Îi zic adresa. Se întroarce catre mine si cu o fata plictisita si un ton impertinent, spune peste umar: "- Traduceti…" Tocmai ce mi-a confirmat banuiala. "- Cum? N-am inteles? Eu trebuie sa stiu cum se ajunge la locatie?" Ma rog, eram încarcata… altfel, ma dadeam jos si luam alt taxi. Unii uita ca de pe urma noastra câstiga bani.

Iar azi dimineata a fost poate cea mai tare experienta. Am dat peste Taximetristul Virgin. Ma urc in taxi. Ma uit la copil… era asa de tinereeeel si fragezeeel... ca mai întâi l-am intrebat daca are 18 ani? Apoi îi zic adresa. De data asta n-am stat pe gânduri, stiam cu cine am de-a face… am preferat sa-mi zic poezia… "- Strada principala cutare. Cunoscuta strada cutare. Iesi în artera mare, apoi prima la dreapta la capatul podului." La finalul poeziei mele, îmi spune cu voce stinsa si cuminte… "- Îmi ziceti va rog, pe parcurs?" Sure ma gândesc, shed blânda. Am crezut ca a înteles. Doar ca în centru, în loc sa o ia pe strada mare, care i-am zis, s-a încadrat prost. UPS am realizat ca nu stie nici strazile principale!!!!… Oh my, virgin rau de tot la cunostiinte. Repede am înteles ca în acest caz nu merge sa-i spun numele strazilor mari, caci sertarasul cunostiintelor legat de strazile mari lipsea, iar ala pentru strazile mici nu se inventase înca pentru el. Aici aplici comenzi verbale scurte, gen "– Acuma la dreapta, te rog"… "acuma facem la stânga"… etc. In viitor, am auzit ca toate calculatoarele, în loc de shoarec (adica mouse), vor asculta de comenzi verbale. Oricum cam devreme experienta pentru mine asa ca mare mi-a fost mirarea, dar am preferat sa-l încurajez. Nu te apuci de taximetrie la ora 6 dimineata, decât, daca chiar ai o mare gaura la buzunar. A învata pâna la urma, nu?

Duminica seara, am avut o experienta inedita. Era o vreme infecta la Cluj. Ploua, negru, umed, de sa nu-ti uiti Ja-ul afara... doamne feri'. Ma urc în taxi, privesc ceafa domnului taximetrist - era un tip mai interesant ca de obicei. Malac, cu un spate lat, îmbracat cu o haina de piele maro închis. Pe cap purta o ceapica de un portocaliu strident, fixata asa încât, când si-a adus-o în fata, parul a facut o linie tip carare - dar orizontala. Tipul avea parul alb, deci am concluzionat ca am de-a face cu un pensionar.

Într-un final, se-ntoarce usor catre mine, ma întreaba adresa... mai apoi ridicându-si mâna dreapta pe spatarul scaunului de vis-a-vis, se aseaza si mai comod la volan. Era clar ca se simtea bine în masina lui. Muzica era data tare. Radioul fixat pe un post cu muzica rock. Cu asta, n-aveam ce întretine discutii. Era clar... eram la ora de auditie... ca urmare, îmi întorc privirea spre geam. La nici un minut de mers, urechea mea fina, sesizeaza o voce ce nu apartinea radioului, îngânând... am crezut ca nu aud bine. Îmi intorc privirea spre oglinda retrovizoare, sa vad fata soferului. Da, auzisem bine. Tipul cânta... si cânta goooood!!! LOL. Nu gresea urcusurile si coborâsurile melodiei. Mai sa fie...Imi dreg glasul pe volum, ca sa ma auda, si strig:
"- Va place muzica?".
"- Ioi taaare de tot".
Clipesc de doua ori... nu-mi venea sa cred urechilor.
"- Da', nu va suparati, câti ani aveti?" 
"- 62, vine raspunsul. De la 45 de ani nu scap nici un concert si am învatat toate melodiile".
"- Pai vad... nu va încurcati în note :D"... zic eu din spate.
"- Sa stiti ca numa' la Madona n-am fost... da nu-mi pare rau. Am auzit ca o fost tare slab."
"- Apoi nu va faceti probleme. Madona nu stie sa cânte live. Nici tehnica n-o poate ajuta la talentul ei nativ :D." Oh shit, ce-mi veni sa fiu usturatoare... poate omului îi place.
Si uite asa, vazând ca are aprobarea mea... mi-a cântat, cu foc, toata calatoria. Ei, ca nu a fost singurul care mi-a cântat !!! (dar asta e un alt episod :)). Tre' sa recunosc ca batrânelul rockerist m-a surprins în mod placut.

Cam asa sta la ora actuala, situatia taximetristilor din Cluj.
Of, of... mai, mai... tara asta plina de surprize la toate colturile.

4 comentarii:

Tasha spunea...

Ai mult umor,imi place sa te citesc,esti foarte personala,am sa te adaug la blogroll-ul meu...daca nu te superi ,sa - ti fac publicitate,meriti sa fii citita de cat mai multa lume...felicitari!

SuperJa spunea...

:D, merci Tasha... Cred ca de animalutele mele mi se trage... e molipsitor asa?

pescarusul argintiu spunea...

SuperJa, si pe la Cluj vad ca e mare gradina taximetristilor!
Iti doresc sa nimeresti doar din categoria "simpatici" si "respectuosi", cum a fost ultimul :)
Esti nevoita sa parcurgi distante lungi si la ore imposibile, bag seama, de alegi sa le fii clienta fidela domniilor lor, nu-i asa?
Eu zic sa-i retii indicativul unuia care a fost OK si sa-l soliciti numai pe el, evident daca e disponibil...
O zi senina, fara ploaie si cu plimbari agreabile!

SuperJa spunea...

Pescarus, de fapt îmi place diversitatea lor.
Aici am tratat cazurile care au iesit din comun, nu chiar pe toate, desi mai toate sunt "unique" :). Unul nu seamana cu altul.

Mie mi se pare cool sa fii taximetrist... esti propriul tau stapân, nu tre' sa dai socoteala la nime'... nu te plictisesti pentru ca permanent ai clienti din toate categoriile sociale, ai contact cu oamenii, abia stii exact ce se întâmpla în Cluj. Are avantaje. Dar inafara de rockerist, cam toti fac meseria asta, sub semn de obligatie, fara minimum de interes, si asa se vedeeeeee.