joi, 25 februarie 2010

... escapada în tara gulashului


Azi am intrat tiptil pe usa din dos, dupa ora stingerii, sa vad daca mai misca cineva prin preajma. Mi-era teama sa nu gasesc pe usa un afis cu o poza de-a mea, si scris cu rosu WANTED, data în urmarire generala etc :D. Când colo... liniste. Toti dormeau. Am auzit doar sforaituri, ochi miscatori sub pleoape închise. Ca sa vezi cum se misca planeta si în lipsa mea. M-am dus în vârful degetelor, am cotrobait în dormitoarele prietenelor mele: PitiGina, Pescarus, Sakura, Angela, Corina cu Leo, Tetris, Vaca Verde, beautiful Anya... linisteeee domnule si lumina stinsa. Erau cu totii în lumea viselor. M-or fi uitat?!?! ma întrebam plimbându-ma ca Baltazar pe diagonala camerei. Offf ce ti-e si cu memoria asta, asa de usor de suprascris.

Recunosc, am disparut înainte de Valentine's si m-am întors dupa Dragobete :)). Iertareee... ehhhh(tragând aer în piept a oftat)... asa e cu dragostele. Nu poti sa o neglijezi... or eu cum ma stiti trup, suflet si jeliboane, cu totul acolo în miezul problemei. Unde sunt, umplu locul... unde nu sunt nici nu ma poate gasi cineva.

Stapâna mea a zis ca am fost în calduri :D :D. Si am fost cum nu... m-au prins pe dat când am intrat în bazin la 40º Celsius in Budapesta. Clar te prind toate caldurile posibile :D. Aveau aia acolo niste bazine sprijinite în colturi pe doamne din marmura, potire romane, coloane dorice / corintice, pesti cu gurile cascate din care cadeau perdele de apa... si sa depui rezistenta, te lovea romantismul pe data. Afara erau -10º Grade si fulguia jucaus... dar apa te acoperea pâna la gât. Credeti-ma, iarna e absolut minunata la bai în Budapesta. Si unde mai pui ca tot orasul e împânzit de astfel de bai, una mai atractiva ca alta.


Serile ne plimbam pe malul Dunarii, între podurile luminate, descoperind astfel Hotel Gellert... urmatoarea mea destinatie de vacanta. Am citit, ca aici, sunt bai turcesti - separat pentru barbati si femei... sper sa fie totusi si un bazin mixt undeva în acea cladire superba. Priviti cum arata:




Pentru Piti, care am sesizat ca în cele 2 saptamâni cât am lipsit, a cam prins în greutate..., am sa-i zic secretul - cum m-am mentinut eu în forma în tara gulashului si papricasului cu galusti. Oooo, stiu o sa spuneti ca am facut gimnastica... de-aia...

Nope and Yeep
Ei bine, cu surprindere o sa va dezvalui un secret ce merita retinut. In tara mâncarurilor grele, se poate mânca light-frantzuzeste la un pret absolut rezonabil, taman în mijlocul Budapestei. Undeva, pe strada souveniruri-lor, pe aleea paralela cu Dunarea, între minunatele poduri luminate, exista o usa pe care sta scris Paul's Pub - geamuri mari la strada,  o mica încapere la nivel si câteva scari ce duc la subsol... si unde bucatarul cu siguranta a studiat scoli înalte, în alte tari :D.

Eu am comandat pui cu sos de brânza si legume. Platoul care l-am primit arata astfel: carnea de pui taiata felii de 1 cm grosime(vreo 4-5 bucatele) patrunsa atât cât sa-i dispara rozul dar sa-i ramâna sucul în ea, ca acolo e gustul... lânga ea, 2 pastai de fasole verde - usor crocanta adica nu complet fiarta, 4 fire subtiri ca niste creioane de morcovi... 6 boabe de mazare asezate aleator :)... si o lingura de pireu de conopida... totul stropit cu dichis cu un sos exceptional din smântâna, mustar si condimente greu identificabile (secretul bucatarului). Un whisky mic lânga, lumina difuza, muzica în surdina, un tablou cu Audrey Hepburn, care din clar a devenit neclar în cele din urma, si un chelner ce numai a ungur nu arata... si uitai: de unde esti, ce probleme are guvernul, încalzirile globale sau alte nastrusnicii din actualitatea internationala. Va recomand cu caldura acest locas. De-acolo te ridici de la masa usor si cu posibilitatea de a degusta si renumitul Dobos traditional facut dupa retetele originale din 188X toamna:)... undeva la o cofetarie foarte selecta.

Intelegeti de ce e greu sa te întorci pe pamânt... e greu te întorci la tabieturi. Chiar complicat. Mie îmi shed tare bine plimbarile. Le ador... si mici escapade voi face periodic... însa ma întorc de fiecare data acasa si promit sa va povestesc. :)

In încheiere ce-ati zice de Hungarian Dance :)

11 comentarii:

Brindusa (Brinda Dasha) spunea...

Ooo, ce frumoasa rememorare a orasului unde am petrecut 6 ani din viata. Mereu spun ca o parte din sufletul meu a ramas acolo, doar ca inca nu am reusit sa il recuperez, din '98 incoace.

Anya spunea...

Wonderful post
cute photo's
and that video makes me ^___^
LOL


Hugs Kareltje =^.^=

SuperJa spunea...

@Brîndusa eu numai recent am descoperit Ungaria vecina... si de-atunci suntem clienti fideli (vorbesc de min. 2 :)) .

Am ajuns acolo încât masina, mobila ne-am cumparat-o din Ungaria, distractia o consumam in Ungaria... habar n-avem limba si totusi stiu sa te faca sa te simti bine. Orasele sunt frumoase, aerisite, multa verdeata... mult bun gust... te atrage cu totul. Mi-am cumparat carte de invatare a limbii :D... deci sunt pe cale de convertire :)

te înteleg perfect...

SuperJa spunea...

Oooo Anya Chaplin is me... :) in real life, believe me...

I hope you vizited Hungary... if not, please do it... it is a very nice country.

INCERTITUDINI spunea...

Manon, felicitari!
Am o foarte buna si frumoasa impresie despre tara vecina si despre oamenii ei. Am fost in cateva randuri. In trecere. Dar am ramas o zi si o noapte. Super!
Cat despre domnisoara ta, este eleganta si frmoasa!
Pazeste-o cu sfintenie de printisori!!

O zi frumoasa!

SuperJa spunea...

Da e frumoasa Budapesta si si Hajdusaboslo - o localitate mica cocheta linga granita noastra - specializata tot cu bai termale (mai mineralizate).

Doamna Ja fura inimi pe strada la plimbari... si smulge zâmbete trecatorilor. Ca sa vezi cum nu conteaza rasa. :)

tetris spunea...

Bine ai venit! Nu te-am uitat :)
Multumim de poze si de povesti

SuperJa spunea...

Ce ma bucur :)... vin si colind peste tot foarte curând

angela spunea...

eu mai catinel asa, mai pe varfuri de degete sa nu te trezesc.
mmmmm. ce excursie :)

SuperJa spunea...

VAI CE SURPRIZ ANGELA!!!

chiar m-am culcat ieri odata cu gainile... demult n-am mai fost asa frânta :D

aici e un teritoriu de distractie, esti oricând bine venita.

de 3 zile incerc sa îti las mesaj... si n-am succes. Habar n-am unde e rubrica de scris si butonul de Send... De ce oare?!... oi fi stupid?!?!?LOL

Corina spunea...

nu te uita prietenii, chiar daca uneori mai tac...