vineri, 30 iulie 2010

Vacuta vesela

- adevar estem -
 În timp ce se dadeau lupte crâncene pe frunze comune carpatine, doamna JA stând plictisita în fata monitoarelor butona în nestire telecomanda. Era putintel suparata pentru circul iscat, si oricât schimba canalul subiectul nu se risipea. Întelegea perfect revolta, stia exact si motivele, dar oricum…  ufff

Atunci stinse televizorul.
Mintea începuse sa-i zburde spre povesti reale ce le citise nu demult. Da. Avea una ce o ungea la suflet pentru ca personajul era patruped ca si ea, dar mai cu seama, pentru ca era foarte diferita la culoare. Era MOV ca o floare de padure… Stiti nu-i asa despre cine e vorba? Daca nu… va povestesc imediat

Povestea VACUTEI MOV –


Totul a început undeva prin 1826 când Philippe Suchard deschisese o cofetărie care-i purta numele, la Serriéres, în apropiere de Neuchâtel, iar cofetăria devenise cunoscută mai cu seamă după ce livrase o cantitate impresionantă de ciocolată, în 1842, Curţii lui Frederick William IV, regele Prusiei.

Pe atunci, nu exista vaca mov. Ea s-a nascut mult mai târziu, abia când se schimbau secolele. Înregistrarea oficiala a numelui MILKA apare la OSIM în 1901 desi ceva sortimente de ciocolata cu lapte se fabricau deja de ceva ani sub acest nume.

Numele Milka însa  a nascut legende.
Unii ziceau ca Milka provine simplu de la alaturarea cuvintelor „Milch“ şi „Kakao“, „lapte“ şi „cacao“ în limba germană. Altii, ai timpurilor, sustineau legenda potrivit căreia ciocolata cu lapte a firmei Suchard a fost botezată după soprana Milka Ternina, faimoasă în epocă şi admirată de Carl Russ Suchard, ginerele lui Philippe Suchard şi cel care preluase afacerea dulce după moartea socrului său.

Insa cea mai interesanta din idei era o strofă scrisă în 1895 de Gelett Burgess:
„I never saw a purple cow
I never hope to see one
but I can tell you anyhow
I’d rather see than be one!“
-

„N am văzut niciodată o vacă mov
Nici nu sper să văd una
Dar ce pot să spun e că
Aş prefera să văd una decât să fiu una!“

De la începuturi Milka avea amabalajul mov ce acoperea min. 70% din suprafata si o vacuta deloc mov, micuta si discreta undeva într-un colt, în timp ce numelui Suchard, redat cu litere mari şi aurite facea sa se roteasca ochii copiilor, doamnelor, domnisoarelor si domnilor în cercuri :D. Si mai curios domneiJA îi pareau spoturile publicitare initiale unde vedeta era un câine Saint Bernard (frate-mio :D.)  nicidecum o vacuta.

Vacuta noastra s-a nascut abia în 1973, când Peter Schmidt, de la agenţia Young&Rubicam sugereaza ca o vaca mov pe un ambalaj mov ar prinde excelent. Vacuta trebuia sa fie neaparat una  de marca, adica Simmenthal, aşa că în 1973 se filmează deja primul spot publicitar televizat (vor urma încă o sută), cu o vacă Simmenthal în rolul principal, vopsită cu un spray de păr de culoare mov, controlat de Institutul veterinar al Universităţii din Zürich.

Datorita succesului înregistrat una din Vacile Model folosite la filmari, de la atâta ciocolata, nu mai dadea lapte si s-a pus problema abatorului. Aflând vestea… publicul a salvat vacuta care astfel a trait fericita pâna la adânci batrânete in satenuri mov desigur si cu servitori cu platouri de ciocolata la pat.

Succesul marcii era garantat. Vacutele fericite si mov.
De altfel, în 1995, în Bavaria, la un concurs de desenat vaci la care au participat 40.000 de copii, unul din trei copii a desenat vaca în culoarea mov.

S-au scris povesti nenumarate cum se nasc vacile mov…
Da, chiar… oare cum? Le pui sa gesteze în cerneala nu? si asa devin scriitorese LOL
[atentie termenul scriitorese e diferit de scriitori sau scriitoare, deoarece numai acestea pot sa scrie exact pe masura fiecaruia!... adica termenul e asemeni cusatoreselor, croitoreselor, jurnalistelor etc. - gasiti voi alte asocieri]
Eu cunosc si vaci verzi, cum nu... toate-mi sunt familiare.
 ----------------------------------------------------------
articol inspirat din revista Historia, numarul din luna mai.

24 de comentarii:

SuperJa spunea...

nu voi sa închei fara sa spun cum a continuat povestea poetului Gelett Burgess. Poezia sa a avut un asa succes incît circulau versiuni de genul

„I never saw a purple cow
My eyes with tears are full
I never saw a purple cow
And I’m a purple bull“
--------------
„N am văzut niciodată o vacă mov
Am ochii plini de lacrimi
N am văzut niciodată o vacă mov
Şi sunt un bou mov“

Exasperat, câţiva ani mai târziu, Burgess a scris din nou o poezioară care a devenit aproape la fel de cunoscută ca şi originalul:

„Ah, yes, I wrote the «Purple Cow»
I’m sorry, now, I wrote it
But I can tell you anyhow
I’ll kill you if you quote it!“
---------------------
„Da, eu am scris «Vaca mov»
Îmi pare rău acum că am scris o
Dar ce pot să spun e că
Vă omor dacă o mai citaţi!“

tetris spunea...

Interesant ai povestit despre vacuta :)
Si ce pofta de cioco mi-ai facut, SuperJA ...

Vaca Verde spunea...

asta chiar mi-a placut! muuultumesc! :)
pacat ca n-am voie ciocolata :(( bine, poate de la o bucatica nu patesc nimic :D

SuperJa spunea...

asta a fost un post dulce sa te tina tot weekendul :)

Ahhh daca as putea împarti ciocolata
aici pe blog...

SuperJa spunea...

VV n-ai voie cioco? strange.

Si tocmai ciocolata sa aibe cea mai faimoasa vacuta... of of...

Stiu la tine ar fi cu vacuta verde deci continutul cu totul altul ;)

Belle de Jour spunea...

;)
esti afurisita in felul tau:)
dar ...ai dreptate cu una-alta legata de "constructie"
mda...chestie de multe si mai putine
:)
blondino, trebuie sa fac baie la creatura pistruiata ca nu se mai poate asa! azi va intra in ...si la ...apa
:)

catalina spunea...

Ceea ce îmi aminteşte de porcuşorul turcoaz (şi uşor isteric) din reclama pentru pateu Antrefrig :)
Altfel:
Vacile mov sunt generaţie spontanee ivită din branduşe elveţiene. Pe pajiştea alpină înţesată cu brînduşe se lasă, cca o săptămâna să hălăduiască un taur "marca" Simentaller. Intoxicat de parfumul exaltat de brânduşe, el, înamorat de ideea de amor (aşa cum stă bine toţi romanticilor notorii), exultă vrăjit prin toţi porii vise erotice de taur . După un timp, din cupele delicate ale branduşelor ies vacuţe mov, mici, mici de tot, precum Degeţica. Speciliştii de la Milka le culeg delicat, cu plase de prins fluturii împletite din mătase fină de China şi le găzduiesc în incubatoare speciale. Ele cresc într-un an cât alţii în sapte, precum Făt Frumos, apoi au parte de o şedinţă de shooting şi sunt puse (fotografiile) pe ambalajele binecunoscute. Ele nu dau lapte, lucru care ar fi extreme de vulgar şi nepotrivit, plus că ar ieşi mov, ci doar cicolată fină, fină. Ciocolată pe care o împachetează apoi o armată de marmote flocoase, de asemenea elveţiene.

Noapte bună, copii!!
:))

SuperJa spunea...

hello belle :)
daaaa putin poznasa.

apreciez opinia legata de constructie, clientul aprobase deja, dar ma interesa din pura curiozitate cum e perceputa idea destul de delicata - update la baroc ;).
-----------------------

aha deci ruleaza noul film "Pistruiata la apa" - daca s-a simtit impetuos necesitatea baii pot imagina smell-ul :D :D :D. LadyJA nu miroase tare a catel, doar gura. Nu vorbim fata în fata pentru ca sigur M pica jos LOL (o sa propun pasta de dinti si periuta)

SuperJa spunea...

@cat_alina :D

vaaaai cum am simtit aerul de legenda (mitologie). Taurul fugind pe câmpie cu brânduse în botig (antreFrig) precum Zeus si Europa (ca tot am zarit povestiara undeva in jur).
:) dar mi-a placut grozav cupele mov ale brânduselor ce nasc vacute mici, cultivate evident, pregatite pentru numarul vietii lor (scurt dar deloc comun) - prezentarea la scena deschisa pe ambalaje cu numele înscris în aur... fooooooarte frumos. Aceasta povestioara o înscriem cu mare fast la nivelul unui clasic superior.

:worship:
----------------------
Un alt scenariu ar fi unul SF (sa vad ce iasa .... ca asa ma pricep la povesti de viitor de sa mori).

Pe o planeta mov, sub un soare vesnic roz ca o un aluat încins existau doar eprubete indygo în care se dezvotau sub obladuitea marelui inimos padisah Suchard vacute artificiale.

Desi aparent facute toate dupa aceeasi reteta, bine pastrata în templul caii lacteo-cacao LOL, fiecare din vacute era unica. O puteai deosebi simplu scanând paternul petelor mov.

Odata ajunse la maturitate vacutele mov calatoreau interstelar în mini celule de ambalaj... timp în care acumulau cunostinte superioare. Toate vacutele erau foarte inteligente (creierul lor fiind masa pura de lecitina îmbaiata în unt de cacao) cu inima caramel sau yogurt, seminte si alte nastrusnicii în functie de abilitatile fiecareia! Îti rezolvau cât ai da din copite orice problema de minte, viata si suflet.

Abia când terminau toate facultatile si erau ca niste Geishe de laptecacao se puteau înrola în armata regala a supermarketului-Bengos, aflat undeva pe (planeta) pitica-albastra.

Aici se dadeau lupte serioase, într-un timp limitat trebuiau sa farmece un suflet ratacit... numai astfel se puteau reîntorce intr-o noua viata ca sa guste alte calatorii interstelare. Universul era infinit si cu fiecare noua viata vacutele deveneau mai frumoase, mai stilate, mai adorate in templul fara de moarte al caii lacteo-cacao... Asfel apareau ierarhizari în societatea tot mai complexa a vacutelor...

my god, punem de un roman Milka, ce zici? glumesc desigur :D

Noapte dulce copii, noapte dulce
:)

catalina spunea...

Dacă puneai şi o misiune din aia pe termen lung, de realizat în generaţii, începea sa semene a Dune LOL
Un roman Milka?! Hmmm! Nu ştiu, dar merge de o reclama scenariul tău. În stilul Disney, mă gândesc.:)

SuperJa spunea...

:D daaaa, stii C. (unul din stapânii mei ;)) e mare fan SF - înca nu s-a plictisit de tipul ala chel (captain Picard) LOL (e de vazut pe SCI-FI)...

Daca ma uit atent, scenariul tau ar rupe multe inimi. In tauras cu brânduse în bot e Irezistibil, fata de o vacuta cu ifose de inteligenta (oricât de reusit ar fi creat personajul). Si-apoi cum sa-i arati lecitina inteligentei?!? LOL

Pe urma, tre' sa recunosc ca lumea brânduselor leganând vacute of of mai mai (mi-o pot imagina!)... sa se vada asa multe, toate unduindu-se simultan... cu un cor sfâsietor perfect... super încântator! pe bune

Deci, obiectiv privind - vezi cum stilul SF paleste puternic în fata clasicului-romantic!

-----------------
just for fun... un umor SF a la Naumovici (n-a trecut de strajerii audiovizualului)
http://www.youtube.com/watch?v=4z1GKZldpjQ

catalina spunea...

Batman, batman!! =)) Oh, my god! Am ras cu lacrimi!!
Daca ai timp si chef, sa stii ca te-ai facut cu o leapsa.

SuperJa spunea...

Io ti-am spus ca-i popa, tu nu si nu :)

-------------------------
pe seara sper sa am timp

Belle de Jour spunea...

:)
batman :)
sa vad ce i-ai pus lui piti pe blog
:)
sa te necajesc
http://www.youtube.com/watch?v=-AfR5U88yTM&feature=related
:)

SuperJa spunea...

numai năcazuri de-astea să-mi aduci :D - delicioase si savuroase ;)

INCERTITUDINI spunea...

Dulce post, dulce autoarea!
Dacă mă pot abține a mânca orice aliment care-mi place, de ciocolată nu mă pot lăsa.
Nu, neapărat in ambalaj mov..
Totuși, dacă tot ai adus vorba de mov, dragă Manon, vreau să-ți spun o mică, mică povestioară adevărată..
Alexandru Macedonski a avut tot felul de ciudățenii. Era un bizar.
Una dintre chestiile care l-au făcut cunoscut nu doar ca poet, prozator, teoretician.. a fost că a scris romanul”Thalassa” cu cerneală mov!!

SuperJa spunea...

nici eu ;). Cum sa renunt la ciocolata?...

putin mov nu strica. M. apreciaza povestile adevarate. Multumesc, nu o stiam.

Si pentru ca mi-ai amintit de el - am recitit putin azi dimineata
--------------------------
O crizantema in miscare
E-mparateasa stralucita
Printre rosatica-nserare
Peste gradina raspandita.
inune-abia inchipuita,
Si mai mult mica decat mare,
O crizantema in miscare
E-mparateasa stralucita.
Ii este fata zugravita
Spre-a fi aceeasi aratare
De tinerete neclintita,
S-a fi crezuta de oricare
O crizantema in miscare.

---------------------
minunat...
gina ;)

Piti spunea...

varuiala usoara si ...racoroasa
:)

SuperJa spunea...

Piti mama, mi-am gasit o nanasa ce m-o scos de la varuit si m-o pus la cetit. Mâine am tema de casa. Noi doua stim ca porcul se-ngrasa-n ajun :D - asa ca nu-i problem.

:)
------------------------
D-auzi ce bine ar merge un strand zau. Cum esti asa pistruiata iata ca-ti recomand
Set - Black Striped
http://www.pawpalaceonline.com/bikini-set-black-striped-p-4446.html

iar mie Set-Bora-Bora
http://www.pawpalaceonline.com/spandex-bikini-set-bora-bora-p-4460.html

Belle de Jour spunea...

nu, nu ii cumpar asta
acum mai ales o las asa pistruiata de la natura
:)
dar nu ti-ar sta rau deloc cu asa ceva pe tine blondin-o
:)
poze de vara cu tine ai?!
:)

SuperJa spunea...

pozne de vara da avem :D. Poze nope... ca s-a-mbatat aparatul photo LOL (a explodat o sticla de sampanie si aparatul era exact acolo grrrrrr). Azi am descoperit minunatia.

tetris spunea...

SuperJa, pui tu o pila sa vedem ceva poze cu Gogo? Pleeeaaseee!!!

SuperJa spunea...

Cum sa nu? :) Pentru Tetris cu mare placere... vineri seara, cel târziu sâmbata avem Gogo pe afis ;).

tetris spunea...

Tetris cea nerabdatoare a aparut pe aici, asa, ca vineri seara ;)

Multumesc mult SuperJa!