miercuri, 8 decembrie 2010

leaps lepsoi motoi

Ma intreba Cat prin vara care sunt cartile mele recente, Tetris ma întreba si ea într-o leapsa tot ceva de genul asta. Totul era în regula si doream sa-mi fac temele (eu, ma stiti, catel serios) doar ca aveam o mica- MARE problema. Cartile mele la acea vreme stateau împrastiate vraiste în jurul patului, pe pat, sub pat, candelabrul devenise ecologic îmbracat în celuloza... greu sa mai gasesti o carte, ce sa mai spun ca ma culcam pe capitolul întâi din Idiotul si ma trezeam pe capitolul 4 din Caligula. Ca sa ajung la cafeaua de dimineata demaram pe skate-ul Ghidul lenesului, pe urma savuram cafeaua pe "Cafe au Lait... ufff . Slava domnului ca am ajuns in sfârsit sa am putina ordine intre ele. Pentru asta am lipsit atâta amar de vreme.
A trebuit sa merg la padure, sa-mi adun lemne pentru biblioteca (am vrut mesteacan... m-am multumit cu combinatia mesteacan / stejar) si uite asa mi-am croit eu biblioteca cu 24 de casute, si ca sa pot sa-mi plasez si un pat regesc cu baldachin pe mijlocul camerei am asezat toate cartile din biblioteca pe 2 rânduri. Acuma stau ele precum sardinele intr-un spatiu intim iar eu ma lafaiesc intr-un bazin de cearceafuri fosnitoare (si nu din celuloza :D)

Leapsa avea întrebari. Multe. Fara numar. Nu-i bai. Nu le mai stiu care erau. Am plasat aici câteva din casutele la îndemâna... care sunt si cele apropiate de preferintele mele. E mai simplu asa :)


Multe din carti luara calea pribegiei. Cele cu specific "muncesc", nici nu sunt prezente aici, ci la o aruncatura de privire fata de fereastra luminata din turnul castelului. Acolo marea parte a tipariturilor sunt povesti în imagini sub forma de case, gradini, culori, simboluri, tehnici si documentatii... iar printre ele, culmea, apar ceva carti de poezii ;). La M îi plac mult acele cartulii mici, pe care le ia uneori la maruntiri, citindu-mi cu voce tare.
Crescând în acea camera intima m-am atasat mult de cartile ei cu imagini, pentru ca pe alea le întelegeam si eu. Daca erau scrise si în limbi nestiute era perfect... lasând loc imaginatiei.

Câteva din cartile de mai sus M le citeste si reciteste permanent... De ce oare?!?... si nu m-am abtinut sa nu o întreb intr-o buna zi. La care mi-a raspuns:
- JA mama... o sa întelegi tu cândva, ca rotundul ce sta pe umeri - asta înfipt între cele doua urechi, nu e facut sa tina toate informatiile într-însul. El e doar bookmarkul catre exterior si e cel mai prost mediu de stocare ce exista, crede-ma... la ce bun sa-l ai când atunci când întrebi pe cineva de o carte o sa primesti de cele mai multe ori raspunsul "Da, mi-a placut, sau nu mi-a placut si înca vreo 3 fraze rezumative". Pentru ca nu asta este scopul în cele din urma.

JA o asculta cu urechile ciulite si fruntea încretita puternic, întelegând doar pe jumatate cuvintele. Eu am memoria a milioane de mirosuri distincte, îsi zicea - stiu exact ce si de unde este. Am o biblioteca de sunete, de la fosnetul pungilor, clantanitul cheilor, pâna la glasul grav al pamântului... cum poti sa nu reti toate literele dintr-o carte? Cum poti sa nu vorbesti fluent ca si cum ai pune acul de la pikap într-un punct de pe placa si sa continui singur o poveste de-a lui George Bernard Shaw (de ex Cezar si Cleopatra - pe care M o asculta în bucla). Eu o stiu pe_de_rost ;)... oooo Cezar acela, prea batrân, prea întelept... si ea atât de tânara si nestapânita... astia doi într-unul ar fi facut un om întreg. Oricum, eu am concluzionat demult, ca numele CEZAR este destinat întelptilor, avându-l pe al meu CEZAR din "Cezar si câinii" (Animal Planet) unde ma distrez copios la dresajul stapânilor. :D :D :D

- Ehei, JA, cartile au cu totul alt dichis, continua M dialogul. Pe ele nu trebuie sa le repeti, nu trebuie le citezi la fiecare pas. Cu cartile te îmbraci pe interior, sunt ca si straiele vechi sau noi... pentru ca o carte buna te schimba la "pipota" LOL. Abia când sunt parte din tine, când nici tu nu mai sti de unde vine porumbelul de-ti iasa din gura, înseamna ca acele carti si-au facut datoria...
----------------------------------------
la cuvântul recente, foarte recente: Culianul, Intelepciunea antica, Flatland, putin din Dialugurile lui Platon, si Noile mitologii

8 comentarii:

tetris spunea...

In primul rand: Bine ai revenit!

Apoi multumesc pentru raspunsuri! Impresionata sunt de ce vad in pozele de mai sus. Multa arta, multa!

catalina spunea...

Foarte frumoasa biblioteca ta! Si pentru ca e din lemn si e noua, trebuie ca la tine miroase senzational. Vreau sa stiu cum e Flatland si cum miroase Moa de la Cacharel. Si cu sunt cartile de la Aquila, alea cu nume de artisti, caci tocmai ce fac eu un curs ce se cheama "introducere in istoria artei"
Deh, cine te-a pus sa dai poze?! :)

SuperJa spunea...

@Tetris ma bucur sa va gasesc :)

Arta - Harta - caci ce se gaseste in spatee lor e mai degraba o colectie grozava de vieti de oameni. Povesti adevarate, eu dupa astea ma dau în vânt.
:)

SuperJa spunea...

@Cat :)

Biblioteca e raiata bine :D... dar merge in camera respectiva unde totul e din lemn natur.

Cacharel e pe baza de ceva esente de lemn, cum necum anul acesta nu l-am prea folosit, sper sa nu ajunga ca si un parfum tip lavanda uitat undeva pe vreun raft dinainte de anii '89. Redescoperirea ne-a uimit definitiv pe toti - o singura picatura din ceea ce devenise o esenta de lavanda, darâma casa si acoperisul. Parfum mai puternic nu mi-a fost dat sa simt, ever!!!
------
Personal prefer cartile din colectia Tashen (chiar am ceva dubluri pe-acolo si poate le marit !!). Cartile Aquila ca si calitate ma satisfac... informatia însa e slabuta...

La capitolul de Istoria a artei am multe Cat (inclusiv ceausiste, colectia Meridiane si altele) dar cele prezente aici (Oglinda Lumii si cea grosuta grie) sunt intradevar exceptionale in sensul ca le poti citi oricând, oricum si oricât - n-ai cum sa te plictisesti vreodata. Vad ca lipseste Arase din cadru probabil e pe altundeva... iar alta deasemenea foarte interesanta despre arta moderna - evolutie / transformari / mecanisme este Antony Julius - Transgresiuni. Ofensele artei... Casuta acea e cea mai agresata si la mine LOL. Se vede ca mi-am uitat si parfumul pe raft

INCERTITUDINI spunea...

Frumoase și distinse Doamne, permiteți-mi să mă înclin!
La mulți ani cu sănătate, fericire și noroc!
Să vă fie casă, masa masă și mereu inima frumoasă!
Acum, la anul și la Mulți ani!!

angela spunea...

:)
pe fiecare raft am gasit cate una care mi-e draga :) minim cate una :)
la multi ani, Mariutza mea franceza, la multi ani, scumpule JA :) mie imi plac cartile osoase, care stau in gat si ma fac sa tremur asupra lor

fie ca acest an sa fie luminos, sa avem timp si putere sa vedem si sa simtim departe. si aproape. unde vrem noi.

La multi ani!

SuperJa spunea...

@Gina avem casa plina de bunatati. Vremea nu a fost buna asa ca acum recuperez din lipsa de pe acest teritoriu. Deci nu ma plictisesc.

Craciun Fericit!

SuperJa spunea...

@ Angela ma bucur sa te vad. Si mie imi plac cartile Osoase sa stii :D!!! M-ai lovit cu expresia...

deci bibliotecuta ti-a picat cu tronc sa-nteleg... :)